FeÄnor blogja

nini, ez itt egy tündérdomb?! és csak az enyém? hát nem csodálatos?! remekül fogom itt érezni magam :)

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Meez 3D avatar avatars games

Utolsó kommentek

  • Klark-Andy (törölt): Nem írsz (2012.05.19. 13:48) X-23
  • Klark-Andy (törölt): Máté postás lettél? The Postman? (2011.11.02. 10:29) X-23
  • fire&water: A kedves és becsületes postásokat mindig áthelyezik más körzetbe. Az unszimpatikus és rosszkedvű n... (2010.10.22. 08:36) X-23
  • FeAnor: X-23!!!! (2010.10.08. 19:43) X-23
  • Klark-Andy (törölt): X-Women :) (2010.10.08. 18:28) X-23
  • Utolsó 20

Avatar: The Last Air Bander

2009.03.27. 08:00 | FeAnor | 3 komment

Nos, végignéztem az Avatart. Megint. Már másodjára. és még mindig piszkosul jó és leesik az állam.

Véleményem szerint ez a leg-leg- leg-leg rajzfilm sorozat ever. imádom...és még ragozhatnám.

Zseniálisan ki van dolgozva minden: a karakterfejlődés és a szereplők személyisége, a kultúrák és  hátterek népenként, az állatok (mert a mi világunkban igencsak hibridek lennének azok, de nagyon jól el vannak találva), a harcművészeti technikák, a visszatérő mellék- és töltelék-szereplők, a mondanivalója, a humoros oldala, a kapcsolatok (ki, mikor, miért és kivel) tehát minden tekintetben rendkívül jó. A rajzolás is szép, elég animés, de nem teljesen, elvégre amerikai alkotás és a főbb animés elemek inkább a humor oldalt hangsúlyozzák.

A történet világát egy kis föld alkotja, ahol inkább szigetek vannak, mint földrészek. Négy birodalomra vagy területre van felosztva: A Tűz Nemzet (The Fire Nation), a Föld Királyság (The Earth Kingdom), Az Északi és Déli Víz Törzs (The Northern Water Tribe, The Southern Water Tribe) és a Levegő Nomádok (The Air Nomads). mindegyik nép alapvető viselkedése és kultúrája többnyire tükrözi az általuk képviselt elemekkel összefüggő emberi értékeket és temperamentumokat.

Mindegyik területen születnek véletlenszerűen, olyan emberek, akik rendelkeznek az Elem idomítás művészetével (Bending). Ez annyit tesz, hogy az adott nemzettségből származó egyén képes a nemzettség ősi elemének az irányítására, tehát a saját céljaira használhatja, tehát vannak Tűz (Fire Benders), Föld (Eart Benders), Víz (Water Benders) és Levegő (Air Benders) idomárok. Ezeknek az embereknek már kiskorukban megmutatkozik a fogékonyságuk, ezért mesterekhez járnak tanulni. Mindegyik idomítási formának mások a technikái és más harcmodor képviselnek, de a mozdulataik tükrözik az adott elem tulajdonságait. Tehát aki idomár (Bender) az eleve jó harcművész is. viszont mindegyikük csak azt az elemet képes irányítani, amibe született. A készítők mellesleg a kung-fu különböző fajtáit adaptálták, ezért is zseniális a mozgás és a harc, sőt még a táncokat is erre építették, szóval durva. Mindegyik elemnek az őstaítói valamilyen állatok voltak kivéve a vizet, amit a Hold szelleme tanított meg az embereknek. Szóval a földet a Borzondok (Borz és vakond szerű állat - Badgermole), a tüzet a Sárkányok, a levegőt pedig a Repülő Bölények (Fying Bison). Mindegyik idomításnak megvan maga triggere és mélypontja(amikor az idomítás erősebb illetve gyengébb.pl: a víznek a hold tölte, a tűznek mondjuk egy üstökös, de mélypont nekik a pl. a napfogyatkozás a víznek meg a holdfogyatkozás, viszont ezek elég egyértelműen vannak társítva).valamint minden idomításnak vannak válfajai amik azonos forrásból táplálkoznak, tehát a víznek a Vér (Blood Bending), a Nedv (Liquid Bending - ez a növényekkel van összefüggésben),  Mocsár (Swamp Bending - ez a vízinövényekkel és a sáros vízzel) stb...a tűznek pl.: a Villám (Lightening Bending - ez a tűz pusztító bázisából táplálkozik), a Napfény(ez pedig az élet adó bázisából) stb...a földnek a ásvány (Mineral Bending - ez fölben található ércekkel, kristályokkal stb. foglakozik), a Homok (Sand Bending), a Fém (Metal Bending - ez a már feldolgozott illetve finomított ércekkel tehát nagyjából a vasakkal meg egyebekkel foglakozik) stb... és a levegőnek ott vannak a Légáramlatok, a Viharok, Szelek stb...csak magától az Idomártól függ,hogy melyiket akarja és képes elsajátítani, valamint az idomítások használják még az érzékeik "meghosszabbítására" is. 

Azonban mindig születik illetve reinkarnálódik valaki, aki képes minden elemet irányítani, ő lesz az Avatar. születési ciklusonként változik a születés helye. Tehát felváltva kerül ki az Avatar mindegyik nemzetből egy biztos ciklus alapján, tehát Víz, Föld, Tűz, Levegő és aztán újra. Az Avatar kilétét pap-bölcsek (Sages) tudják meg az aktuális Avatar tizenkettedik születésnapján, majd figyelemmel kísérik következő négy évét és mikor a tizenhatot tölti, elmondják neki, hogy útnak induljon. Az Avatar feladata ugyanis, hogy fenntartsa békét és az egyensúlyt azon a világon, tehát ő rendkívül sőt, kétség kívül a legtápabb. Az Avatar tehát, amolyan szuperhős, aki igyekszik segíteni mindenhol ahol, tud. lényegében a jó morált képviseli, de nem isten így hát hozhat jó és rosszdöntést is. Az Avatar képes triggerelni a saját erejét, az Avatar állapotba lépéssel (Avatar state), amikor is egyesül a tudata a korábbi életeiével és spirituálisan a legmagasabb szintre lép (ilyenkor világít a szeme), azonban ha valakinek sikerül megölni ebben az állapotban, akkor a reinkarnációs lánc megszakad, és soha többé nem születhet újjá és ezzel káoszt hoz a földre (nyilvánvalóan). Az Avatar egyben a híd a spirituális és a materiális világ között (The Bridge Between The Two Worlds), így meg tudja oldani a különböző szellemvilágbeli problémákat is, valamint tanácsot illetve segítséget tud kérni saját korábbi életeitől és más szellemektől is. Mindazonáltal az Avatar még így is csak ember, így megvannak a saját problémái (bár ezek főleg a morálisdöntésekben tűnnek fel) és érzelmei (lehet, mondjuk szerelmes vagy érezhet ellenszenvet), bár többnyire lelkileg kiegyensúlyozott. Mindegyik Avatarnak van saját lelki vezető állata, amely a népe állatából kerül ki és egész életén átkíséri (kivéve a vizet, mert azokat a Hold tanította, szóval Tűz - sárkány, Föld - borzond, Levegő - repülő bivaly).

A sorozat három évadból illetve Könyvből áll: Víz (1ST Book - Water), Föld (2ND Book - Earth), Tűz (3RD Book - Fire) tehát mindegyik rész egy-egy fejezet (chapter) könyvenként átlag 20 darab. A történet eleinte mókás ám egyre inkább kezd be komolyodni, de mindezeken túl rendkívül szórakoztató, fordulatos és néhol katartikus vagy megható és rendkívül aranyos (ha fogalmazhatok így).

A történet lényege, hogy 100 évvel ezelőtt (a történet kiindulásától számítva), az akkori Tűz uralkodó Sozin (Firelord Sozin) elhatározta, hogy a százévenként visszatérő üstökös segítségével leigázza a világot, ám az akkori Avatár, Roku meggátolja ebben csakhogy  Roku meghal egy kitörő vulkántól próbálta megmenteni a lakóhelyét. Sozin, pedig tudatában annak, hogy a következő Avatar a Levegő Nomádok közé fog születni, elkezdte azokat kiirtani ám tizenkét év háború után sem volt túl sikeres lévén, hogy az Avatar megszületett már újra, ő Aang, csak a vészhelyzetre való tekintettel hamarabb közölték vele, hogy ő a kiválasztott, amit nem igazán tudott feldolgozni, ezért el akart menekülni a kötelességei elől. Csakhogy egy viharban majdnem életét veszti, ám az Avatar állapot megmenti, és egy jégtömbbe fagyasztja magát a repülő bivalyával együtt. Tehát jól el is tűnik 100 évre, mialatt a Tűz Nemzete módszeresen lemészárolja az összes Levegő Nomádot és a Déli Víz Törzs jelentős részét, valamint kolonizálják a Föld Királyságának egy részét.

Szóval 100 múlva két Víz Törzsbeli gyermek, Sokka és nővére, Katara, megtalálja és "kiszabadítja" Aanget a déli-sarkon. Ők hárman neki indulnak és bejárják majd az egész világot, hogy Aang elsajátítsa az összes idomítási formát (a levegőt kivéve, hiszen azt születésétől eltűnéséig oktatták neki) és végül szembenézzen a Tűz Urral, Ozaijal, aki a visszatérő üstökös segítségével akarja teljesen igába hajtani a világot. Útjuk során szereznek ellenségeket és barátokat (főleg barátokat), de szinte majdnem mindenki visszatér valahogyan történet folyamába. a vége felé már kis csapatuk hat főre bővül, leszámítva az állatokat körülöttük (Appa, a repülő bivaly; Momo, a lemur; Hawkie, a posta sólyom). Ezen kívül fontos szerepet játszanak a jellemfejlődések, mert nagyban befolyásolják az eseményeket és a kapcsolatokat.

Mondani valóját tekintve: erősen buddhista és taoista eszméket tükröz, amikkel nincs is baj, mert elvégre ezeknek van értelmük. nincs benne társadalom vagy politikai kritika és minden szépen fel van építve többnyire a távol keleti kultúra vonalain haladva.

Most a főbb szereplőkről (igyekszem feltűnési sorrendben):

Aang: az utolsó Levegő Nomád és egyben Levegő Idomár. Ő az Avatar és lévén, hogy ő amolyan szerzetes lényegégében, ő amolyan tanár, fiatal kora ellenére. Viszont még így is csak gyerek, ezért rengeteg akadályt kell leküzdenie, de rendkívüli ambícióval bír.

 

 

 

 

 

 

 

Appa: Aang repülő bivalya, hűséges és szeretetre méltó jószág. rendkívül segítő kész és önfeláldozó.

 

 

 

 

Katara: Sokka nővére. Ő az utolsónak hitt Víz Idomár a Déli Víz Törzsben. Anyáskodó típus és gyakorlatilag ő képviseli a főhősnői szerepet. A víz mellet a legnagyobb fegyvere a szeretet és a megértés. Nagyon találékony és kitartó, a sorozat végére szerintem ő lesz a legtápabb víz idomár.

 

 

 

 

 

 

Sokka: Katara öccse. ő a vicces fiú történetben, elég bugyuta figura. ő amolyan feltaláló harcos. extrém ötletei és találmányai sokszor kihúzzák a csapatot a pácból. nem tud idomítani, a fegyveres harcos vonalat viszi és legeredményesebb fegyvere egy bumeráng. van egy amolyan "buzogánya" meg kése is, de később a legnagyobb kardvívó mestertől tanul, meglehetősen eredményesen és egy meteoritból készült táp fekete kardja lesz. Igazi vezér egyéniség, de eléggé fölhöz ragadt és terveit nem mindig gondolja végig teljesen. Odaadó ám igen lusta és mindig éhes.

 

Zuko herceg: Ozai Tűzúr kiátkozott fia, aki az Avatar levadászásával akarja visszaszerezni elvesztett becsületét. Ő egy forrófejű, ám tehetséges Tűz Idomár, ezen kívül még jól bánik a dupla kardal. Elég elviselhetetlen, konok és erőszakos figura, de folyamatosan változik meg. Talán ő az, aki a legnagyobb jellemváltozáson megy keresztül. Nála láthatjuk meg milyen az, ha van előttünk egy egyértelmű út, amit mások elvárásaiból építünk, de tulajdonképp nem jövünk rá, hogy az a helyes, ha saját utunkat mi építjük fel.

Iroh: Zuko herceg nagybátyja, Ozai bátyja. a "Nyugat Sárkánya" ként emlegetik. Ozai kisemmizte a trónöröklése alól, miután veszteségekkel tért vissza a háborúból és elvesztette a fiát, ezután ment végig azon az úton, amit Zuko a sorozat alatt jár végig. Iroh fiaként szereti Zukot és látja magát benne, ezért mindent elkövet, hogy segítsen neki a saját útja megtalálásában és igyekszik megvédeni. ő a másik alak, aki bölcsességeket osztja. kedves figura és roppant mulatságos. tea és pai-so (keleti táblajáték, kicsit hasonlít a dámázáshoz) mániás.

Suki: Kyoshi harcos (Kyoshi warrior), Sokka nagy szerelme. a Kyoshi harcosok egy korábbi Avatar (Avatar Kyoshi) tanítványai, akik nem tudnak idomítani csupán nagyon jó harcosok, mindannyian nők és fő fegyverük a legyező, valamint egyenruhát és egyen sminket viselnek. Suki nagyon segítőkész és önfeláldozó. a vele való találkozás után lép Sokka a jellemfejlődés útjára igazán. igazából csak a harmadik könyvben csatlakozik az Avatarhoz és csapatához végleg, de addig is sokszor feltűnik.

Momo: ő egy lemur. egy majomszerű, nagy fülű, falánk, de intelligens kis állat. ő is tud repülni, mert a karja és teste közt van kis vékony szárnya (kb., mint egy denevérnek). Sokka mellet ő másik forrása a legtöbb poénnak.

 

 

Azula: Zuko gonosz húga. hát igen ő amolyan megtestesült gonoszság, aki szeret parancsolgatni és irányítani, miután Zuko "kudarcot vall", ő indul az Avatar nyomára. Vele végig találkozni fogunk és nem is fejlődik semerre, de néha mutat valami affinitást az emberségre, de ez nem tart csak ideig, óráig. meg amúgyis megalomániás és zakkant, talán ezért kék a tűz, amit ő idomít.

Mai: Azula kislánykori barátnője, aki a szárnysegédje lesz. Mellesleg szerelmes Zukoba és ők jól egymásra is találnak. Mai mindig unott és kedvtelen, amolyan ignoráns goth chick. a családjának tagja befolyásos emberek Tűz Nemzetben. A dobófegyverekre specializálódott és nem tud idomítani.

 

 

 

Ty-Lee: Azula másik kislánykori barátnője, aki szintén a szárnysegédje lesz. Egy cirkuszba költözött, mert nem bírta az egyforma egyhangúságot otthon. mindig mosolyog és mindig vidám és kicsit retardáltnak is tűnik, de kiderül párszor, hogy nem az. Rendkívül gyors, hajlékony és mozgékony. az ő legnagyobb fegyvere többnyire ez. És, hogy tudja milyen akupunktúrás pontokat kel megütögetni ahhoz, hogy az ellen fél mozgás képtelenné váljon.

Toph: ő a vak Föld Idomár lány, akit egy borzond tanított meg az idomításra és, hogy hogyan használja az idomítást látásra. ő lesz Aang Föld Idomár tanárja és, mint később majd kiderül ő a legtápabb Föld Idomár. sokáig nem igazán jönnek ki Katarával, de ez is alakul. Toph egy gazdag és befolyásos családból származik és amíg Aangék meg nem érkeztek nem is tudták mit tud a kis vak lányuk. Toph vakságából is jó pár aranyos poén keletkezik. Mellesleg ő amolyan kemény kiccsaj. és nagyon, nagyon táp (Ő a személyes kedvencem).

Ők a főbb szereplők, mert majdnem minden részben benne vannak. De rengeteg fontos visszatérő szereplő is van, de ennyi is elég. Aki kíváncsi rá nézze meg :p

Azt hiszem, mindent leírtam, amit érdemes volt, de sokkal érdemesebb megnézni, mert táp állat az egész. A zenéje is az, amolyan autentikus síposdudáspengetős keleti zene (táptáptáp). Magyarul is adták a Nickelodeonon szóval biztos letölthető valahonnan, bár tudom, hogy Rudinak meg is van (magyarul). Én személy szerint angolul néztem végig(szóval itt minden kb. szabd fordításban van), egyrészt azért, mert így jutottam hozzá, másrészt pedig, mert nem találtam feliratot hozzá, csak a harmadik évadhoz, és amúgy is könnyen érthető, mert ez tényleg gyerekeknek készült. Ezen felül tudom ajánlani mindenkinek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: avatar enblog kedcsinalo the last air bender

A bejegyzés trackback címe:

https://feanor.blog.hu/api/trackback/id/tr731021585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klark-Andy (törölt) 2009.03.27. 13:14:47

Nem semmi post volt. Nem is. Mint valami filmajánló. És tényleg az. A végére már leesett állal olvastam a cikket. Meghoztad a kedvemet hozzá. Nagyon szép ajánló és tartalmas. A Csillagkapu(k) és Rescue Me (Ments meg) után valószínűleg ez lesz az amit megnézek. :)

Tudsz valamit séta/filmnézésről?

FeAnor 2009.03.27. 15:12:12

köszi.amúgy nemtudok semmi biztosat, csak azt, hogy Orsi is támogatja viszont dolgozik ma is meg holnap is, szóval ez most felejtős. én meg nem megyek sehova. de majd szólok.

Klark-Andy (törölt) 2009.03.28. 18:53:44

Okés, majd szóljatok ha mentek vmerre. Eltűnt a hozzászólásom :)
süti beállítások módosítása